Υπερ-συσκευή ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο!
Το «θαυματουργό» πιάτο της MirOculus!
Μία εξέταση αίματος θα αρκεί για τη διάγνωση 48 διαφορετικών τύπων καρκίνου, πιο γρήγορα και οικονομικά από ποτέ. Οι υψηλές προσδοκίες για έγκαιρη διάγνωση από την πολυεθνική ομάδα MirOculus οφείλονται στο βιοχημικό μηχανισμό που επινόησε η Ελληνίδα ερευνήτρια Φαίη Χριστοδούλου, η οποία έλαβε μέρος στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα καινοτομίας του Πανεπιστημίου Singularity για τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο.
Το start-up MirOculus που προέκυψε από αυτό, στους 5 μήνες ζωής του, έχει ήδη «σηκώσει» περίπου 130.000 δολάρια από διαγωνισμούς καινοτομίας σε 3 διαφορετικές χώρες, με πιο πρόσφατη διάκριση αυτή στον ελληνικό διαγωνισμό του ΣΦΕΕ (με έπαθλο 25.000 ευρώ).
Μια εξέταση αίματος για 48 τύπους καρκίνου: Ανάλογα με τα microRNAs με τα οποία συνδέεται, ο κάθε τύπος καρκίνου θα παρουσιάζει διαφορετικό προφίλ ιονίζοντος φωτός στην πρωτοποριακή συσκευή (ένα πλαστικό πιάτο) που ανέπτυξε η ομάδα MirOculus.
«Με τμήμα του υλικού αιματολογικών εξετάσεων, ο ασθενής θα υποβάλλεται σε μία συμπληρωματική εξέταση η οποία με μικρό κόστος και σε ελάχιστο χρόνο θα παρέχει αποτελέσματα για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, αντί για εξειδικευμένες εξετάσεις (πολλές εκ των οποίων χρησιμοποιούν ακτινοβολία)», εξηγεί το μέλος της πολυεθνικής ομάδας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας ΑΘηνών (ΙΒΕΑΑ) Φαίη Χριστοδούλου.
Το start-up στους 5 μήνες ζωής του έχει ήδη «σηκώσει» περίπου 130.000 δολάρια από διαγωνισμούς καινοτομίας σε 3 διαφορετικές χώρες, με πιο πρόσφατη διάκριση αυτή στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ (με έπαθλο 25.000 ευρώ).
H ομάδα MirOculus ανέπτυξε βιοχημεία που επιτρέπει τον εύκολο και γρήγορο εντοπισμό miRNAs σε μια απλή συσκευή που κοστίζει ελάχιστα. Το MIR.I.AM θα επιτρέπει τη διάγνωση καρκινικού τύπου σε περίπου 50-60 λεπτά χρησιμοποιώντας τμήμα του υλικού (1ml) αιματολογικής εξέτασης. Το διαγνωστικό τεστ δεν χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό παρά έναν τεχνικό εργαστηρίου.
Η ομάδα συστάθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών του Singularity University, στο οποίο κορυφαίοι επιστήμονες και οραματιστές από όλο τον κόσμο λαμβάνουν εντατική εκπαίδευση και προτείνουν λύσεις για τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα, έτοιμες να βγουν στην αγορά σε βάθος 5ετίας. Το πρόγραμμα που έγινε για 5η χρονιά και έχει στόχο να παράξει ιδέες “που θα επηρεάσουν 1 δισ. ανθρώπους σε 10 χρόνια”, είναι πρωτοβουλία του ομογενούς Peter Diamandis. Οι σημαντικότεροι επιχειρηματίες και επιστήμονες δίνουν διαλέξεις, ενώ χρηματοδοτείται από εταιρείες-κολοσσούς, όπως τη Google και τη Nokia.
> Τα microRNAs στη θεραπεία του καρκίνου
Εδώ και περίπου 8 χρόνια, οι επιστήμονες έχουν αναδείξει πολύτιμους βιομάρτυρες στην κατηγοριοποίηση, τον προσδιορισμό της θεραπείας, ακόμα και την πρόγνωση του καρκίνου που ονομάζονται microRNAs και παρέχουν μια μοναδική υπογραφή ανά καρκινικό τύπο. Τα MicroRNAs (miRNAs) ανήκουν σε µια καινούργια τάξη μικρών μορίων RNA, των οποίων τα επίπεδα συγκέντρωσης (υπερέκφραση ή υπόεκφραση) σε καρκινικούς όγκους αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους καρκινικούς τύπους (βλ. παράρτημα).
Το πρόβλημα στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους είναι ότι μέχρι σήμερα, το κόστος για τον εντοπισμό και την ανάλυσή τους ήταν πολύ υψηλό. Υψηλότερο και από ακριβές εξετάσεις εντοπισμού όγκων όπως CT scans, οι οποίες δυστυχώς γίνονται όταν υπάρχει σοβαρός λόγος και εντοπίζουν τον όγκο σε εξελιγμένο στάδιο. Ακόμα, στον ερευνητικό χώρο, το κόστος περιορίζει τις κλινικές μελέτες σε μικρά δείγματα με αποτέλεσμα τα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να καθιερώσουν τα miRNAs ως βιομάρτυρες κλειδί για τον εντοπισμό του καρκίνου να προέρχονται από λίγα περιστατικά. Πολυεθνική ομάδα που προέκυψε από το Πανεπιστήμιο Singularity ανακάλυψε μια βιοχημική αντίδραση που επιτρέπει την εύκολη απομόνωση και κατηγοριοποίηση των miRNAs (με δείγμα από το αίμα, αλλά και τα βιολογικά υγρά π.χ. ούρα), με χαμηλό κόστος και υψηλή ταχύτητα.
«Τόσο το διδακτορικό μου όσο και οι μετέπειτα έρευνές μου σχετίζονταν με τα miRNAs και τα καρκινικά κύτταρα, οπότε είχα προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο. Γνωρίζοντας το υψηλό κόστος εντοπισμού των miRNAs στο αίμα και λόγω της αγωνίας μου να διαχειριστώ αποτελεσματικά το διαθέσιμο budget στην έρευνά μου στην Ελλάδα, προσανατολίστηκα σε μια λύση που πάνω από όλα θα είναι οικονομική», αναφέρει η κ. Χριστοδούλου.
Συγκεκριμένα, οι υπάρχουσες συσκευές αναγνώρισης κοστίζουν περίπου 25.000 δολάρια και η κάθε εξέταση 300-400 δολάρια. Η τεχνολογία της ομάδας MirOculus θα επιτρέπει την ανάπτυξη συσκευών ύψους 500-1.000 δολαρίων και τη διενέργεια εξετάσεων σε δείγμα τουλάχιστον 96 miRNAs έναντι 100 δολαρίων.
Σήμερα, είναι εφικτό να συσχετιστούν 284 miRNAs με 45 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, οι οποίοι στα δεδομένα που παρέχει η συσκευή που αναπτύσσει η MirOculus θα απεικονίζονται με φθορίζον φως. Οι κλινικές δοκιμές θα επιτρέψουν την ανακάλυψη νέων συσχετισμών, ώστε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων miRNA μέχρι σήμερα.
Τα πλεονεκτήματα:
- Ελάχιστο κόστος
- Ταχύτητα (30-60 λεπτά αντί για 6-8 ώρες)
- Ευκολία, καθώς η συσκευή προσφέρει ανεξαρτησία από το χειριστή της και η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται αυτόματα.
- Εξαγωγή δεδομένων και σύγκριση με υγιών ατόμων (εφόσον το τεστ θα γίνεται παράλληλα με τις εξετάσεις αίματος στο πλαίσιο γενικού check up), ώστε για πρώτη φορά να προκύψουν επαρκή στοιχεία για την πρόγνωση του καρκίνου.
> Η συσκευή MIR.I.AM
Στο πλαίσιο του προγράμματος Singularity, η ομάδα δημιούργησε με 3D printer τη συσκευή MIR.I.AM στην οποία αναπτύσσονται η κατάλληλες συνθήκες για να γίνει η αντίδραση εντοπισμού miRNAs. Στην κορυφή της MIR.I.AM η κάμερα ενός smartphone παρακολουθέι σε real time την αντίδραση και παραγωγή ιονίζοντος φωτός ενώ στέλνει εικόνες στους επεξεργαστές των δεδομένων. Τα δεδομένα μπορούν να περάσουν σε cloud λογισμικό, το οποίο τα ταξινομεί ανά καρκινικό τύπο και τα οπτικοποιεί.
Το γεγονός ότι το κόστος δημιουργίας τέτοιων συσκευών είναι τόσο χαμηλό, καθιστά δυνατό η τεχνολογία να βρει εφαρμογή ακόμα και τριτοκοσμικές χώρες.
> Τα επόμενα βήματα
Η ομάδα έχει ήδη κατοχυρώσει provisional patent στην Αμερική και μέσα σε ένα χρόνο αναμένεται ότι θα λάβει την πατέντα (συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων του technology validation)
Τον Ιανουάριο του 2014 θα ξεκινήσει το κρίσιμο διάστημα της τεχνολογικής επαλήθευσης (technology validation) της τεχνολογίας σε ερευνητικό εργαστήριο, στάδιο το οποίο θα διαρκέσει 1 χρόνο. Στόχος είναι να εξαταστεί αν η βιοχημεία που έχει χρησιμοποιηθεί είναι επαναλήψιμη, δηλαδή αν παράγει αξιόπιστα αποτελέσματα σε πολλαπλές δοκιμές, καθώς και αν είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματική με αντίστοιχες ανταγωνιστικών εταιρειών. Βασικοί ανταγωνιστές της MirOculus είναι οι κολοσσοί Life technologies, Agilent και Firefly BioWorks, όπως αναφέρει η κ. Χριστοδούλου.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, θα γίνει optimize στο πρωτόκολλο και ύστερα θα αναπτυχθεί εκ νέου πρωτότυπο, με βελτιώσεις σε σχέση με το υπάρχον.
> Η ομάδα
Η ομάδα αποτελείται από τους Jorge Soto, Alejandro Tocigl, Gilad Gome, Ferran Galindo και Pablo Olivares. Τα 6 μέλη της έχουν προχωρήσει στη σύσταση εταιρείας στο Delaware των ΗΠΑ.
Το πολύ ιδιαίτερο με τη σύνθεση της πολυεθνικής ομάδας (και ο λόγος που η πορεία της αναμένεται εντυπωσιακή) είναι ότι αποτελείται από κορυφαίους στο είδος τους επιστήμονες, σε διαφορετικά πεδία.
- Η Δρ. Χριστοδούλου, ειδική στο βιοχημικό κομμάτι, είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΙΒΕΑΑ, με αντικείμενο τη μελέτη των miRNAs. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, έχει λάβει υποτροφία ύψους 150.000 ευρώ και για διάστημα 3 χρόνων (2012-2015) από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έως το 2015.
- O Jorge Soto από το Μεξικό ήταν μεταξύ των 30 κορυφαίων Young Global Shapers της Αμερικής και κλήθηκε να συμμετάσχει στο World Economic Forum του 2012.
- Ο Alejandro Tocigl έχει στήσει το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα accelerator της Χιλής.
- Ο Ferran Galindo από τον Παναμά είναι ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ και διεθνών σχέσεων.
- Οι μικρότεροι της ομάδας είναι ο γιατρός Pablo Olivares (Χιλή) και ο Gilad Gome (Ισραήλ) που ολοκληρώνει το μάστερ του στη βιοτεχνολογία.
Η ομάδα, από τότε που τελείωσε το πρόγραμμα του Singularity και παρά τις αυξημένες παράλληλες υποχρεώσεις όλων των μελών στις χώρες διαμονής τους, συνεχίζει να εργάζεται εντατικά στο project, οργανώνοντας online συνεδρίες κάθε Σάββατο. Εκτός από ερευνητικό/επιχειρηματικό κίνητρο για την επιτυχία της νεοσύστατης εταιρείας, υπάρχει και προσωπικό: την προηγούμενη εβδομάδα μέλος της ομάδας «έχασε» συγγενικό του πρόσωπο από τη νόσο του καρκίνου.
> Τα βραβεία
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος το περασμένο Σαββατοκύριακο βράβευσε με 25.000 ευρώ την MirOculus, η οποία κατέκτησε την 1η θέση στο διαγωνισμό «ΣΦΕΕ Innovation project», μεταξύ περίπου 150 συμμετεχόντων. Ακόμα, το start-up κατέκτησε την 1η θέση στο Διαγωνισμό «Ciudad de las Ideas» στο Μεξικό, με έπαθλο 50.000 δολάρια, ενώ διακρίθηκε και σε διαγωνισμό στη Χιλή, λαμβάνοντας επίσης το ποσό των 50.000 δολαρίων.
Πηγή: http://www.goodnews.gr/Articles/Yper-syskeyi-anichneyi-egkeros-ton-karkino_1964.html