ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΥποβολήΠρότασης_new

ΟροιΣυμμετοχής_150x149

Βραβεία_150x149

Connect with us

social_balloon-14

social_balloon-05

social_balloon-04

sfee_200

IDgc_logo_180

Υπό την αιγίδα

Print

logo_ypourgeio ygeias

GGET_Logo_150x63

Ανάδειξη νικητών του διαγωνισμού ΣΦΕΕ INNOVATION PROJECT

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2013 – Με την τρίτη και τελική φάση αξιολόγησης και την ανάδειξη των 3 νικητών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ Innovation Project που  πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο “Disrupt, Startup, ScaleUP”, που διοργανώθηκε από τους Industry Disruptors – Game Changers στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) άνοιξε η δημοσιογράφος κα Άννα Γριμάνη, του περιοδικού «Κ» της Καθημερινής, η οποία υποδέχτηκε στην σκηνή τους καταξιωμένους επιστήμονες κ.κ. Στέλιο Καβαδία, καθηγητή Επιχειρησιακού Μάνατζμεντ και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του  Cambridge καιΛάμπρο Κούρτη, ιδρυτή της startup Biomimedical με έδρα τις ΗΠΑ και εφευρέτης του συνθετικού χόνδρου για μεταμόσχευση στο ανθρώπινο σώμα. Ο κ. Καβαδίας ορμώμενος από μια προσωπική του διαπίστωση «πώς ένας καινοτόμος λαός  όπως οι  Έλληνες, με τόσο άξια μυαλά, με τέτοια φιλελεύθερη σκέψη, τόσο  μπροστά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να είναι τόσο πίσω ως χώρα» μίλησε για τις Προκλήσεις της Καινοτομίας στην Φαρμακευτική Βιομηχανία. Από τη μεριά του ο κ. Κούρτης κατέθεσε την start-up εμπειρία του, συναντώντας ανάμεσα στους υποψηφίους, τον εαυτό του, πριν από πέντε χρόνια! Και οι ομιλητές  τόνισαν την σημασία της υποστήριξης των καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Κατά την διαδικασία της αξιολόγησης, οι 10 επικρατέστερες συμμετοχές (δείτε αναλυτικά http://www.sfee.gr/files/page/fact_sheet_A4.pdf) παρουσίασαν σε 3 λεπτά την καινοτόμο ιδέα και το επιχειρηματικό τους σχέδιο, μπροστά στους κριτές και το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Διεθνούς  Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών. Το διαγωνισμό συντόνισε ο κ. Κώστας Καρυπίδης. Μετά από κάθε παρουσίαση, οι κριτές είχαν στην διάθεση τους 8 λεπτά για την διαδικασία ερωτήσεων και συμβουλών πάνω στην παρουσίαση που προηγήθηκε.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένη από το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και των καινοτομιών που έχουν αναπτυχθεί στον ελληνικό επιστημονικό χώρο, από νέους αλλά και από έμπειρους επιστήμονες του χώρου της υγείας.

Νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν:

· 1ο Βραβείο – 25.000€ ΜΙR.I.AM: Διαγνωστικό τεστ για 48 διαφορετικούς τύπους καρκίνου.

Πρόκειται ουσιαστικά μια απλή, φθηνή και γρήγορη πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα δείχνει πολλές και διαφορετικές μορφές καρκίνου με βάση τα microRNA (μικρές αλληλουχίες RNA οι οποίες μπορούν να κάνουν τα γονίδια να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν). Στοχεύοντας στο να εντοπίσουν τα microRNA στον ανθρώπινο οργανισμό, η ομάδα ΜirOculus  – μέλος της οποίας είναι και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Φωτεινή Χριστοδούλου, η οποία και παρουσίασε την ιδέα εκ μέρους όλης της ομάδας -,  δημιούργησε το πρωτότυπο μιας συσκευής (ονομάζεται MIR.I.AM), η οποία μέσα σε μια ώρα και με ελάχιστο κόστος θα δείχνει όχι μόνο αν ένας ασθενής εμφανίζει καρκίνο αλλά και τον υπότυπο, καθώς και το στάδιο της νόσου του. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κόστος της συσκευής που δημιούργησε η ομάδα είναι της τάξεως των 500 δολαρίων, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μηχάνημα σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Σημαντικό είναι επίσης ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εξέταση θα μπορούν να καταγράφονται από την κάμερα ενός smartphone και οι εικόνες θα αποστέλλονται σε λογισμικό cloud, ώστε να ολοκληρώνεται η ανάλυση που επιτρέπει τη διάγνωση.

· 2ο Βραβείο – 15.000€ PNEUMO PROJECT

Η ιδέα αφορά ένα φορητό σπιρόμετρο – όργανο για τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας – το οποίο λειτουργεί μαζί με το έξυπνο κινητό του χρήστη και πραγματοποιεί πλήρη σπιρομέτρηση και αποστολή των δεδομένων μέσω διαδικτύου στον θεράποντα ιατρό. Η ομάδα ερευνητών αποτελείται από τους Αντώνη Κουρή, Χρήστο Μπεργελέ και Ιωάννα Καστανιώτη.  Το Pneumo,  το σπιρόμετρο δηλαδή όπως το ονόμασε η ομάδα, δεν χρειάζεται μπαταρίες και συνεργάζεται ασύρματα με το smartphone. Η χρήση του σε συνδυασμό με την κατάλληλη εφαρμογή θα επιτρέπει σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να παρακολουθούν εύκολα την κατάσταση της υγείας τους και να ρυθμίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή τους σε συνεργασία με τον γιατρό τους. Η πρόταση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αφού αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

· 3ο έπαθλο – 10.000€ PNEUMOGENESIS: Χρήση βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία ανίατων πνευμονικών παθήσεων

Σκοπός είναι η μελέτη, η προώθηση και η χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων (stem cells), τα οποία απομονώνονται με την διαδικασία της λιποαναρρόφησης από τον ίδιο τον ασθενή, για τη θεραπεία ανίατων παθήσεων με έμφαση στα νοσήματα του αναπνευστικού. Όπως έχουν δείξει μέχρι στιγμής οι μελέτες της ομάδας, της οποίας επικεφαλής είναι οΚαθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Δημοσθένης Μπούρος, τα κύτταρα αυτά μπορούν να προσφέρουν βελτίωση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές νόσους, όπως η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση, στην οποία ο ιστός βαθιά μέσα στους πνεύμονες γίνεται ουλώδης και παχυσμένος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται στην επαρκή πρόσληψη οξυγόνου. Η νόσος αυτή μεταφράζεται ουσιαστικά σήμερα σε καταδίκη για τον ασθενή, αφού η μέση επιβίωση μετά τη διάγνωση είναι τρία-πέντε έτη. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη και για άλλες αναπνευστικές νόσους – «μάστιγες» του πληθυσμού, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που πλήττει το 8%-10% του πληθυσμού, αλλά και για γενετικές νόσους όπως η κυστική ίνωση.

Η κα Φωτεινή Χριστοδούλου, επικεφαλής της ομάδας mirOculus που διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο δήλωσε μετά την βράβευση: «Η βραδιά ήταν πρωτοφανής για την δική μου εμπειρία και για τα ελληνικά δεδομένα. Δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε cent από το χρηματικό έπαθλο, γιατί είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο που έχουμε θέσει απέναντι στο στοίχημα κατά του καρκίνου κάθε μορφής».

O κος Αντώνης Κουρής, επικεφαλής της ομάδας που κέρδισε το 2ο βραβείο για το Pneumo Project ανέφερε: «Το Pneumo φιλοδοξεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων με αναπνευστικές δυσχέρειες, αλλά μέχρι να περάσει στην ιατρική πρακτική, πρέπει να κατακτήσει πολλές καινοτομίες και τεχνολογικές προκλήσεις. Το πλεονέκτημά μας, απέναντι σε αντίστοιχες προσπάθειες ή εδραιωμένους φορείς όπως τα πανεπιστήμια και οι εταιρίες του χώρου, βρίσκεται στις πολλαπλές εμπειρίες και τις διαφοροποιημένες ικανότητες των μελών της ομάδας. Έτσι μπορούμε να καινοτομήσουμε σε ένα τομέα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και να δημιουργήσουμε μία ολοκληρωμένη εταιρία που θα συγκεντρώνει ταυτόχρονα ανάπτυξη και πωλήσεις. Η ευκαιρία που μας δόθηκε από το ΣΦΕΕ και την ID-GC για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό υπήρξε ιδιαίτερα ουσιαστική και αντιμετώπισε το θέμα με σφαιρικότητα αλλά και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Πιστεύουμε απόλυτα στη συνέργεια θεσμικών οργάνων με νεοσύστατες προσπάθειες και ελπίζουμε ότι θα βρούμε στην Ελλάδα την απαραίτητη υποστήριξη για να συνεχίσουμε».

Ο κος Δημοσθένης Μπούρος, επικεφαλής της ομάδας PNEUMOGENESIS, νικητές του τρίτου βραβείου, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΣΦΕΕ για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία ελπίζω να συνεχίσει και στο μέλλον για να αναδειχθεί το δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο αριστεύει και πρωτοστατεί στον διεθνή χώρο. Η ανάδειξη της αριστείας στην Ελλάδα είναι καθήκον όλων μας και χάρηκα ιδιαιτέρως που είδα νέους ανθρώπους να παρουσιάζουν το όραμα και τις ιδέες τους και  αποτελούν παράδειγμα για την υπόλοιπη νεολαία».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού και Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κος Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι: «Νικητές είναι και οι 143 υποψήφιοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό του ΣΦΕΕ. Η ανάδειξη των τελικών 10 υποψηφίων και εξ αυτών η ανάδειξη των 3 νικητών ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο για όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς όλες οι ιδέες ήταν εξαιρετικές, απόδειξη του ότι οι έλληνες επιστήμονες έχουν προβάδισμα σε καινοτόμες ιδέες, και αναζητούν διεξόδους για να δημιουργήσουν και να επιχειρήσουν στην χώρα μας. Με την κατάλληλη στήριξη τόσο από την Πολιτεία όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί η υγεία και η βιοτεχνολογία να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για την χώρα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν καταξιωμένες ελληνικές επιχειρήσεις και λαμπρά μυαλά τα οποία δυστυχώς φεύγουν στο εξωτερικό και από την άλλη μεριά μεγάλες ευκαιρίες πολυεθνικών εταιρειών που μπορούν με κάποια κίνητρα να επενδύσουν περαιτέρω και να βοηθήσουν την οικονομία της χώρα μας.»

Την εκδήλωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού παρακολούθησαν περισσότερα από 350 άτομα και χιλιάδες ακόμα μέσω live streaming στο οποίο είχαν πρόσβαση χρήστες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μέλη της Κριτικής Επιτροπή της τελικής φάσης ήταν οι κ.κ. :
Κωνσταντίνος Φρουζής, Πρόεδρος ΣΦΕΕ
Σίμος Αναστασόπουλος Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
Γεώργιος Δουκίδης Δ/ντης Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN), Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Κωνσταντίνος Ευριπίδης Πρόεδρος Λέσχης Επιχειρηματικότητας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS
Βασίλειος Κάτσος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΤΕΝ, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΦ
Βαρβάρα Μπαρούτσου Συντονίστρια Επιτροπής Ιατρικών Διευθυντών ΣΦΕΕ, Ιατρική Διευθύντρια της SANOFI
Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Επιτροπής Ανάπτυξης & Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΒΙΑΝΕΞ
Σωτήρης Συρμακέζης Γενικός Διευθυντής Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς
Νίκος Τριπόδης, Διευθυντής Εταιρικής Στρατηγικής  για το Group της NOVARTIS Switzerland
και ο κος Χρήστος Αντωνόπουλος, Medical Director Roche στην θέση του Alexander Zehnder, Διευθύνων Σύμβουλος της ROCHE.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υποστηρικτές του Χρηματικού Επάθλου των νικητών είναι ο ΣΦΕΕ  καθώς και οι εταιρείες μέλη του που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια υλοποίησης του διαγωνισμού. Συμμετέχουν με επιπλέον χορηγία και οι φαρμακευτικές εταιρείες: GENESIS, MSD, PHARMASERVE–LILLY, PHARMATHEN, ROCHE, NOVARTIS καθώς και το PhRMA Innovation Forum.

Περίληψη των προτάσεων των 10 προκριθέντων στην τελική φάση

Photo Gallery